הרבה מטופלים שמגיעים אליי עסוקים בנושא של ערך עצמי וביטחון עצמי. ערך עצמי הוא מושג שקשור בהשוואתיות. ערך לא יכול להיות מוחלט, הוא צריך להיות תלוי במשהו אחר, יחסי לאחר, או בהקשר להישגים מסוימים.
כמטפלת ACT, תרפיית קבלה ומחויבות, אני רואה את הערך העצמי לא כקשור להישגים או לערכים חיצוניים. במקום זאת, זהו ערך מולד שיש לכל אדם, ללא קשר לפגמים או הישגיו הנתפסים. כל אדם ראוי ומוערך פשוט כיוון שהוא כאן.
ערך עצמי, לתפיסתי, הוא הכרה בערך הפנימי של האדם כאדם, ללא תלות בסטנדרטים חברתיים או השוואות לאחרים. זה כרוך בקבלה עצמית מלאה, גם עם הפגמים והקשיים כפי שהם. אני מכירה בכך שחוסר השלמות הוא חלק אינהרנטי מהחוויה האנושית. ACT מלמד אותנו שערך עצמי אינו מותנה בהיעדר פגמים, אלא ביכולת שלנו לקבל אותם ולצמוח מהם.
באופן דומה, ביטחון עצמי בהקשר של ACT חורג מההגדרה המקובלת של ביטחון עצמי המבוסס על הישגים או הצלחה. מדובר באמון ואמונה של האדם בעצמו, הכרה בכך שמאבקים ומכשולים הם מרכיבים אינטגרליים של המסע לעבר צמיחה.
בטיפול בגישת ACT, נטפח את ההבנה שביטחון אמיתי נובע מהאומץ להתמודד עם אתגרים, ללמוד מהתנסויות ולהתמיד למרות הקשיים וחוסר הוודאות לגביי העתיד.
המפתח לפיתוח תחושה בריאה של ערך עצמי וביטחון טמון בתרגול של מיינדפולנס וקבלה. מיינדפולנס מאפשרת לאנשים להתבונן במחשבותיהם וברגשותיהם ללא שיפוט, ומטפחת מודעות עצמית וחמלה. קבלה כרוכה בהכרה במחשבות וברגשות הללו מבלי לנסות לשנות או לדכא אותם.
זאת דרך פתלתלה ולפעמים כואבת, להביט באומץ במראה האמיתית או המטפורית ובאמת לקבל את כל מי שאנחנו במלואנו. אבל אני מוצאת את הדרך הזאת כחיונית כדי להגיע למצב של ערך עצמי בריא ומאוזן. אנחנו לא ההישגים שלנו, אנחנו גם לא הכישלונות שלנו. אנחנו פשוט מי שאנחנו, כולנו צועדים בדרך, עם היכולות והקשיים שלנו, כפי שאנחנו.
ערך עצמי הוא הערך הפנימי שאנו מייחסים לעצמנו כפרטים, ללא תלות בהישגים חיצוניים, ברכוש או בהשוואות חברתיות. זו האמונה העמוקה בערך ובכבוד הטבועים שלנו כבני אדם. להלן חמישה טיפים לשיפור הערך העצמי:
תרגלו חמלה עצמית:
התייחסו לעצמכם באותה אדיבות והבנה שהייתם מציעים לחבר המתמודד עם קשיים. הכירו במאבקים שלכם ללא שיפוט עצמי, תוך הכרה בכך שחוסר השלמות הוא חלק טבעי מהחוויה האנושית. לאמץ חמלה עצמית על ידי תרגול מיינדפולנס, מדיטציה או הצהרות המעודדות טוב לב כלפי עצמך.
אתגרו דיבור עצמי שלילי:
שימו לב לדיאלוג הפנימי שלכם. החלף מחשבות ביקורתיות עצמיות במחשבות חמלה ומציאותיות יותר. הכירו בהישגים ובחוזקות שלכם במקום להתמקד אך ורק בחסרונות הנתפסים. עצב מחדש מחשבות שליליות להצהרות ניטרליות או חיוביות כדי לטפח תפיסה עצמית בריאה יותר.
הגדר גבולות ותעדף את עצמך ואת הטיפול בעצמך:
קבע גבולות ששומרים על הרווחה הרגשית והנפשית שלך. למדו להגיד לא כשצריך, תעדיפו פעילויות לטיפול עצמי והקצו זמן לפעילויות שמביאות לכם שמחה והגשמה. תעדוף הצרכים שלך מפגין כבוד עצמי ומחזק את תחושת הערך.
זהה וכבד את הערכים שלך:
חשבו על ערכי הליבה שלכם ועל מה שבאמת חשוב לכם בחיים. התאם את פעולותיך לערכים אלה, שכן פעולה זו מטפחת תחושת אותנטיות ומטרה. עיסוק בפעילויות המהדהדות את הערכים שלך מחזק את הערך העצמי על ידי חיזוק תחושת היושרה והזהות האישית שלך.
חפש תמיכה וחיבור:
התחבר עם חברים תומכים, משפחה או מטפל שיכול להציע עידוד והכוונה. להקיף את עצמך באנשים שמעריכים ומכבדים אותך על מי שאתה יכול להשפיע באופן משמעותי על התפיסה העצמית שלך. השתתפות בשיחות פתוחות וכנות על הרגשות והחוויות שלך יכולה גם לעזור בטיפוח הערך העצמי.
שיפור הערך העצמי הוא תהליך מתמשך הכולל שיקוף עצמי, חמלה עצמית ופעולות מודעות המתואמות עם ערכים אישיים. על ידי תרגול טיפים אלה באופן קבוע, אנשים יכולים לטפח תחושת ערך עצמי בריאה וחיובית יותר לאורך זמן.