במאמר זה נכיר את הפסיכולוגיה החיובית, ובמרכזה – מודל הבריאות. מטרתו לחזק את המקומות החזקים שלנו במקום להתמקד בחולשות ובקשיים. מודלים טיפוליים רבים מתמקדים במחלה, בקושי, במה לא הולך לי? מה אני לא מצליחה? הם מתמקדים בחולשות, בכאבים ובקשיים שלנו. לעומת זאת, הפסיכולוגיה החיובית מתמקדת בחוזקות. הפסיכולוגיה החיובית היא ממשיכת דרכה של הפסיכולוגיה ההומניסטית, שביקשה להבין את הפוטנציאל הגלום באדם: פוטנציאל המימוש העצמי. הפסיכולוגיה החיובית גורסת כי אם נתמקד בחוזקות שלנו, ונחזק אותם יותר ויותר, שם נמצא את הבריאות. משם יגיע השינוי החיובי, האושר, תחושת המשמעות. המחקרים בתחום מראים כי שינוי גדול ברווחת החיים טמון בפעולות היומיומיות שאנחנו עושים, בצורה בה אנחנו רואים את מה שקורה לנו, בעשייה של דברים שממלאים אותנו בסיפוק.
להכניס את מודל הבריאות ליומיום שלך
אז אני מזמינה אותך לבחון את השיגרה שלך. האם השיגרה שלך תומכת בך? האם את עושה ברמה היומיומית דברים שמחזקים אותך?
האם ברמה השבועית? האם ברמה החודשית? מה את עושה ביומיום שלך כדי שיהיה לך נעים וטוב, כדי למלא את עצמך? חשוב להכניס לשיגרת החיים בכל יום דברים קטנים שעושים לך טוב ושומרים על בריאות נפשית עבורך. למשל, תרגול של מידטציה, פעילות גופנית, קריאה, סידרה שכייף לך לראות, אוכל בריא וטעים – כל אחד מאלה נחשב כדבר קטן שהוא כמו "כוכבית" בשיגרת היום. כוכבית שמזכירה לך שאת דואגת לעצמך ומטפלת בעצמך.
לפסיכולוגיה החיובית יצא "שם רע", כאילו מטרתו רק לחשוב חיובי, ולהדחיק ולהתעלם ממה שלא טוב, נעים ומנצנץ. בפועל, הפסיכולוגיה החיובית מושתת על מחקר רב, שמראה שכשאנחנו נשארים רק במה ששלילי, אנחנו יורדים יותר ויותר למטה. דבר שניתן להמשיל גם לספירלה יורדת. היא יורדת ויורדת, ואין לה מוצא. הפסיכולוגיה החיובית שואפת שנכנס לספירלה עולה. אם קשה לי עכשיו, אנסה להתבונן על מה כן יש. האם יש למידה מהמקום בו אני נמצאת? האם יש משהו שיכול לסייע לי לצאת מהקושי? האם יש נקודת אור בכל החושך? אני לא מתעלמת בכלל מהקושי. ד"ר טל בן שחר, טבע את המונח "צינור הרגשות". לפיו, אם לא ארשה לעצמי להרגיש רגשות לא נעימים, כגון כעס, כאב, עצב וכדומה, הצינור "ייסתם" ולא אוכל להנות במלואם גם מהרגשות הנעימים – שמחה, התלהבות… אחבר לכך ציטוט שאני מאוד אוהבת של קרל רוג'רס, שאומר שהפרודקס המופלא הוא שרק כאשר אלמד לקבל את עצמי כפי שאני, אז אוכל להשתנות.
ההצלחות שלך – לא (רק) מה שאת חושבת…
במאמר זה אני רוצה להציג דרך נוספת לחזק את עצמך, והיא דרך נקודת מבט של הצלחות. אני נוהגת להגדיר 5 סוגים שונים של הצלחות. כולן הצלחות נהדרות באותה המידה.
1. תוצאה שרציתי והשגתי אותה: די ברור מאליו. אני חושבת שבדרך כלל, כשאנשים חושבים על המושג "הצלחה", לזה הם מתכוונים. השגת משהו רצוי. אבל רגע, בדרך להצלחה יש המון המון פעולות קטנות שעשינו שהביאו אותנו לרגע הזה… כל אחת מהן יכולה להיות הצלחה בפניי עצמה. וזה הסוג השני של הצלחה:
2. פעולה כלשהי שעשיתי לקראת השגת המטרה: כל פעולה שהיא, גם אם היא חלקית, גם אם לא השיגה את התוצאה הרצויה – אבל היא נעשתה, ועצם זה שעשיתי אותה, זו הצלחה!
חוסר הצלחה, או הצלחה כי למדתי?
בדרך למטרות שלנו, יש גם המון למידה. למידה מודעות, שמקדמת אותי למטרה שלי, גם היא נחשבת הצלחה. אז בואו נזהה שתי למידות כאלה:
3. השגת הבנה חדשה: הרחבת הידע הקודם שכבר היה לי. זה יכול להיות בעקבות משהו שקראתי או ראיתי, או בעקבות חוויה שחוויתי. דוגמא: אני יודעת שמקומות הומים גורמים לי לתחושה לא נעימה. בחופשת החג נסעתי לקניון כי הילדים ממש ביקשו, והתוצאה הייתה שהיה לי שם ממש לא נעים. ניתן להתבונן על הסיטואציה הזאת כהרחבת ידע קודם: אני יודעת שלא נעים לי בקניון, וכעת אני מבינה שבחופשות מהלימודים הקניון מאוד הומה ולא כדאי לי להתקרב גם אם הילדים ממש מתעקשים.
4. תובנה חדשה: ידע חדש שלא היה לי קודם, משהו שעשה לי WOW! חידש לי. דוגמא: נמשיך מהדוגמא הקודמת: אחרי האירוע הלא נעים בקניון, שוחחתי עם חברה. היא גילתה לי שיש פעילויות מאוד נעימות במוזיאונים ברחבי הארץ. יום למחרת נסענו למוזיאון שהיא המליצה עליו, הילדים נהנו וגם אני! זאת תובנה חדשה – לא ידעתי שיש פעילויות כאלה ושהן משלבות הנאה לילדים וגם הימנעות מהגעה למקום מאוד הומה. השגתי תובנה חדשה בזכות שיחה עם חברה.
והסוג האחרון, ובעיניי גם הכי חשוב, של הצלחות:
5. זיהוי טעות: עשיתי טעות. זאת יכולה להיות פעולה שלא קידמה אותי למטרה. או פעולה שעיכבה אותי, או אולי נמנעתי לעשות פעולה שהייתה צריכה לקדם אותי. עצם הזיהוי של הטעות נחשבת הצלחה. למה? כי היא מאפשרת לי לתקן לפעם הבאה. טעות שלא זיהיתי, היא לא חלק מהמודעות שלי, ואני עשויה לחזור עליה שוב ושוב ושוב. טעות שזיהיתי והבנתי אותה, הופכת להיות מודעת, לכן בפעם הבאה יש סיכוי יותר גבוהה שלא אחזור עליה. בעיניי זו אחת ההצלחות החשובות ביותר.
בלינק הזה, את יכולה להוריד קובץ עם פירוט סוגי ההצלחות, שתוכלי להדפיס ולתלות בסביבה שלך, וכן טופס מעקב הצלחות: שאת יכולה להדפיס לכל שבוע חדש. בו תוכלי לעקוב כל יום אחרי ההצלחות שלך, לזהות אותן, ולהמשיך להיות עם החוזקות שלך. במקום להשאר רק בקושי ובחולי.