כוח הקבוצה – מה עוזר בטיפול קבוצתי?
באחד המפגשים בקבוצת נשים, הרגשתי שהקבוצה מאוד סוערת. היה קשה להעביר את הנושא שתכננתי בין הפטפוטים והצחוקים של המשתתפות, והיה קשה להשיג שיתוף פעולה.
לפתע אחת הנשים שיתפה את זאת שלידה שהיא מאוד מתקשה עם ביתה. פניתי אליה ושאלתי אם היא רוצה לפרט? היא שיתפה שביתה לא מקשיבה לה והן רבות המון. שאלתי למה? כולן השתתקו והסתכלו עליה. היא התחילה לספר שמאז ומתמיד הקשר שלה עם אותה בת מאוד לא טוב והיא לא יודעת איך להתמודד עם זה. משתתפת אחרת סיפרה על קשר מורכב מאוד עם אחד מילדיה וכיצד היא התמודדה עם זה. האישה הראשונה התרגשה מאוד, ושאר הפגישה הוקדשה לדיון ער אודות יחסים מורכבים הורה-ילד.
שאר המשתתפות לא סתם השתתקו כשאותה אישה החל לפרט, על אף שלא ביקשתי מהן שקט ולא ניסיתי לכפות הקשבה. אותה משתתפת העלתה סוגייה שמעסיקה הרבה אימהות. היא נגעה בנקודה הנכונה ואיפשרה ביטוי לדילמה קשה שמעסיקה את את נשות הקבוצה. בכך שנתנה ביטוי במילים לסערה שבפנים – היא יכלה למצוא את העודן שלה ולהירגע.
כוח הקבוצה התבטא בהקשבה ההדדית בין הנשים, כולן אמהות שעוברות או עברו בעבר דברים דומים. האפשרות להקשיב לאישה אחרת שעברה משהו דומה בשנים האחרונות, וללמוד ממנה איך היא התמודדה, גורמת להקלה רבה ומגדילה את סל הכלים האישי להתמודדות עם קשיים. האפשרות הניתנת לנשים המשתתפות בקבוצה לעזור בעצמן לחברותיהן – מעצימה אותן ומשפרת את ביטחונן העצמי.
כך הקבוצה הופכת לשלם הגדול מסך חלקיו. האפשרות להיעזר ולעזור לאחרים שעוברים אותו דבר כמוני, הוא אחד מהכוחות החזקים ביותר והמנצחים בטיפול קבוצתי.