fbpx
339734298_1236757653625830_4665837975647785089_n
מעיין ביטון

מעיין ביטון

לחגוג את החג עם רגישות גבוהה – איך לחגוג בתנאים שנכונים לך

נשים רגישות רבות מרגישות שילוב של התרגשות וחרדה לקראת החגים. מצד אחד, יש נשים שאוהבות את ההזדמנות לחגיגיות ולחגוג עם חברים ומשפחה יקרים. מצד שני, הרעיון של לו"ז צפוף ועמוס אירועים חברתיים יחד עם הלחץ והעשייה המרובה לקראת / תוך כדי ולאחר החג עשויה לגרום להתכווצות.

מערכת העצבים של אדם רגיש מאוד היא רגישה יותר מהאדם הממוצע, מה שאומר שאנחנו כל הזמן קולטים אנרגיה ומצבי רוח של אחרים סביבנו. כמעין ספוג אנושי – אנשים רגישים מאוד נוטים לספוג אפילו את הדקויות הקטנות ביותר.

אמנם יש בהחלט יתרונות בלהיות HSP – הרגישות הגבוהה עוזרת להיות יותר אמפתית ומכווננת לאחרים אבל גם להתרוקן יותר בקלות משהייה עם אנשים אחרים במפגשים ומסיבות להרגיש את הדחף לספק כל הזמן את הצרכים של אחרים או לפתור כל קונפליקט. גירויים חושיים רבים מציפים, ואנשים רגישים מוצפים בקלות מאורות, מוזיקה צועקת או פטפוטים רועשים.

אז הנה כמה אסטרטגיות פעולה שיכולות לעזור סביב החגים:

אסטרטגיה ראשונה: הגדירי כוונה לחג!

לעתים קרובות אנו מציבים את הצרכים של אנשים אחרים מעל שלנו. כשאתן מתכננות את תקופת החג, קחו רגע לסגת מכל ה"צריכים", כמו ציפיות משפחתיות ומסורות חברתיות, והסתכלו פנימה. איך את באמת רוצה לבלות את החג הזה? מה חשוב לך שיהיה בו?

הבהרת כוונה מבוססת ערכים לעונה יכולה להיות מעצימה להפליא, וההקפדה על הערכים שלך (כמו חיבור, יצירתיות או נוחות) יכולה לעזור לשמש כמכוון, מצפן, כשאת מנסה להחליט מה לעשות בימי החג, לאן ללכת ועל מה לוותר.

האם את משתוקקת לנעימות שקטה בחג הזה או לזיכרונות חדשים עם חברים ובני משפחה? האם את מצפה ונרגשת לפגוש חברים ובני משפחה, או מעדיפה לצאת לטייל בטבע? האם את רוצה מפגשים גדולים או מפגשים אישיים וקטנים?

אם את מתקשה להפריד בין ציפיות חיצוניות לבין הרצונות שלך, נסי לדמיין את עצמך באירוע אליו הוזמנת. שימי לב מה את מרגישה בגוף. האם את מרגישה התרחבות ונעימות לקראת האירוע, או כיווץ? אם את לא מקבלת "כן" חזק מהגוף שלך, זה עשוי להיות רמז שעדיף לוותר על האירוע הזה.

 

אסטרטגיה שנייה: הרגיעי את מערכת העצבים שלך

תפקידה העיקרי של מערכת העצבים הוא לסרוק את הסביבה לבטיחות. בהתבסס על הערכת הסיכון שלו, הוא מכין את הגוף להגיב בהתאם. עבור נשים רגישות מאוד חשיפה לגירויים רבים עשויה להפעיל את מערכת האזעקה הפנימית של מערכת העצבים, ולגרום לתחושה לא נעימה של גירוי יתר. לכן מאוד חשוב ללמוד לייצב ולווסת את מערכת העצבים.

בימים שלפני אירוע חברתי, פני זמן למנוחה נוספת והגבילי גירויים מיותרים.

במהלך פעילויות והתכנסויות, את יכולה למנוע מהגוף שלך להגיע לסף של גירוי יתר. מדי פעם, קחי לעצמך הפסקה של כמה דקות במקום מבודד ושקט (אפשר אפילו ללכת לשירותים לכמה רגעים!) כדי לקבל קצת שקט ושלווה תרתי משמע, לאפשר למערכת העצבים להתייצב בחזרה. באותה הזדמנות, את יכולה לקחת נשימה עמוקה אל הבטן ולנשוף אותה החוצה לאט לאט. התמקדות בנשיפה ארוכה ואיטית מסמנת למערכת העצבים שהכל בסדר ואשר להירגע.

לאחר אירוע עמוס גירויים, דאגי לזמן מנוחה. לרוב הנשים הרגישות זה לא מתאים לקפוץ מאירוע אחד למשנהו. שימי לב למינון, דאגי למנוחה בין פעילות אחת לאחרת.

לאחר אירוע מרגש אפשר להרגיע את מערכת העצבים על ידי מנוחה בחדר שקט עם אורות עמומים, ביצוע נשימות, מתיחת הגוף, אמבטיה חמימה.

 

אסטרטגיה שלישית: הגדירי גבולות עם אנשים אהובים

עונת החגים גדושה בטריגרים רגשיים פוטנציאליים עבור אנשים רגישים מאוד, וזה יכול להיות מאתגר להגן על הרווחה הפנימית שלנו ולדבר בשם עצמנו. אחת האסטרטגיות האהובות עלי למניעת שחיקה רגשית היא הגבלת הגישה של אחרים לזמן ולאנרגיה שלי.

מותר לך להגיד לא! מותר לך להיות ישירה לגבי הצרכים שלך – ללא היסוס, בושה או התנצלות. זה יכול מאוד לעזור לפנות למשפחה ולחברים מבעוד מועד, ולהודיע להם שאולי תצטרכי להתרחק או שתאהבי לקבל את עזרתם במפגש מסוים. קיום שיחות מבעוד מועד יכול לעזור להגדיר ציפיות ולהבהיר תפקידים.

הישעני על הכוח של להגיד לא. למרות שזה עשוי להיות מפחיד לאכזב מישהו אחר תיזכרי שאת יכולה להיות האני הטוב ביותר שלך רק כשקודם כל טיפלת בעצמך. בכל פעם שאת אומרת "לא" למשהו שלא מתאים לך, אתה בעצם אומרת "כן" לעצמך.

 

אסטרטגיה רביעית: התחברי מחדש לעצמך

בתקופות חגים, הקדישי הרבה זמן לעצמך! כתיבת יומן יכולה לעזור לך להתחבר למחשבות שלך ולפרוק את זרם התודעה שלך אל הנייר. מחקרים מראים שכתיבה יומיומית של 15 דקות, גם על נושאים כואבים מאוד, גורמת להקלה רגשית משמעותית. כתיבה יכולה לתת לך מקום לעבד את העבר שלך, ולהבין את ההווה שלך ולחלום על העתיד שלך.

שימי לב ומנני את השימוש ברשתות חברתיות. עומס מידע יכול לתרום לתחושת מתח כרונית, ולהרגשה כללית של פספוס או השוואתיות שיכולה לבלבל בין מה שאנו באמת רוצים וחשוב לנו לעשות, לבין מה שאחרים עושים. טקסים אישיים ושקטים נטולי מסך יכולים לעזור לנו להיטען מחדש, לטפל בנפשנו, ולמנוע מאיתנו שחיקה.

לסיכום – החגים יכולים להיות מרגשים אבל גם מלחיצים ומרובי התמודדויות. הקפידי לטפל במערכת העצבים העדינה שלך, לתת לעצמך מספיק זמן לנוח, ולמצוא דרכים לכבד את קסם החג בצורה שתואמת את הערכים האישיים שלך.

יצירת קשר

מעוניינים לקבל פרטים נוספים לקראת התחלת תהליך טיפולי איתי? מלאו את הטופס.

 

להרשמה לניוזלטר מלאו את הטופס הבא

שתפו את הפוסט

דילוג לתוכן